Raeda Coaching » Är nyårslöftet ditt eget beslut?

Är nyårslöftet ditt eget beslut?

Snart är det nyårsafton och dags för nyårslöften för en del av oss. Jag tycker att det är himla kul med nyårslöften och funderar gärna på vilka jag ska ge mig själv varje nytt år. En del uppfyller jag, några bara faller i glömska, andra struntar jag i. Kanske mest beroende på att de inte var så allvarligt menade. Som coach gillar jag dessutom att ta en kik bakåt på vad jag har lärt mig av förra årets löften och planera framåt kring nya löften.

Väldigt ofta inser jag att de löften jag bara glömde bort var löften som egentligen inte handlade om vad jag vill utan mer om vad andra tyckte. Beslutet var alltså inte riktigt mitt eget. Hur brukar det bli för dig? Är det dina eller andras beslut vilka nyårslöfte du ger?

Vi fattar nog ibland våra beslut på grundval av vad andra människor säger och anser, vad vi läser i media eller ser på t.ex. tv. Det kan vara goda källor ibland men de är andrahandskällor, inte dina egna och ska kanske inte alltid förtjäna din tillit. ( tillit – den känsla av att du kan lita på att en person (kanske du själv) fullföljer sina åtagande. Innefattar  komponenterna: ärlighet och kompetens)

När du fattar ett beslut, vad baserar du det på? Fakta? Egen erfarenhet? Andra människors åsikter?När du fattar beslut, är det verkligen ditt?
1.Ta fram 2 papper.
På det ena skriver du ner all din personliga erfarenhet av ämnet.
På det andra skriver du andra människors åsikter, allt du har läst eller fått berättat för dig på något sätt om ämnet.
2. Släng bort det andra papperet.
3.Titta åter på det första papperet.
Vilket är ditt beslut, baserat på din erfarenhet?

rba1_03

2017-12-27T10:17:05+00:00Coaching|